De Thomas More Hogeschool kent een aantal expertise domeinen waarop regelmatig onderzoek gevoerd wordt. De onderzoekers, studenten en bedrijven slaan daarvoor de handen in elkaar.
De onderzoeken van de hogeschool in de kijker zetten en KMO's aantrekken voor een samenwerking.
9 customer cases van 2,5 minuten
Conceptontwikkeling - Regie - Filmen - Montage - Grafische elementen
Het format werd bedacht samen met het departementshoofd media. De expertise van de hogeschool op vlak van video maakte dat we al snel op dezelfde golflengte zaten: We wouden dynamische customer cases.
De Thomas More Hogeschool wou aan de hand van customer cases 9 expertise domeinen in beeld brengen. De term 'onderzoek' klinkt niet voor iedereen even sexy dus was het belangrijk een dynamisch format uit te werken.
We kozen voor een intro van timelapses die meteen interesse wekt bij de kijker en een speelse outro die de kijker benieuwd maakt naar meer. De opbouw is in elke video dezelfde: de onderzoeker leidt het onderwerp in aan de hand van een probleem, een zoektocht en de partner (KMO) vult aan tot ze ook in de video tot een boeiend resultaat komen.
Voor de interviews werd de camera op een slider gezet. Zo blijft het beeld steeds zachtjes in beweging. De 'plakbeelden' of inserts werden grotendeels gefilmd op ronin, een stabilisator voor de camera. Op die manier krijg je dynamiek doorheen de hele video.
9 Cases uit specifieke expertise domeinen werden vertaald naar video's die het onderwerp toegankelijk maken voor iedereen. De video's zijn te zien op sociale media en op de website van de hogeschool. Het doel is om KMO's te overtuigen van het belang van goed onderzoek.
Het voordeel van customer cases is dat beide partijen positieve visibiliteit krijgen, want ze zijn innovatief, getuigen van expertise en het onderzoek is in de meeste gevallen van maatschappelijk belang.